Pe 1, Pe 2 sau Pe 2?

(On1, On2 or On2)

 

Ce zici? Nu prea are sens? Citeste pana la capat si ai sa intelegi. ( 😛 )

Esti intr-un loc unde se danseaza salsa si la un moment dat ceva iti da cu virgula. Te uiti la niste dansatori foarte faini si ridici din spranceana: “Ce dracu fac astia? Danseaza fain dar nu inteleg. Astia nu-s pe muzica?”

Daca sunt buni, raspunsul e: “Ba da. Sunt”. Doar ca nu danseaza pe ceea ce probabil te-ai obisnuit tu sa dansezi sau sa vezi. Adica… On1. Daca dansezi in mare parte pe On2, felicitari, faci parte dintre cei putini. Chiar si asa e posibil sa nu stii ca mai exista un ” On2″

Nu spun ca Salsa On2 e mai putin raspandit la noi in tara. Nu. Spun doar ca informatia nu e raspandita.

Ce inseamna Salsa On1 sau Salsa On2?

Ca si lider, On1 este atunci cand calci in fata cu piciorul stang, pe timpul 1.

On2 este atunci cand calci pe timpul 2. Observa faptul ca nu am spus cu care picior si directia. Citeste in continuare si vei intelege.

Ca si follower, On1 este atunci cand calci in spate cu piciorul drept, pe timpul 1.

On2 este atunci cand calci pe timpul 2. La fel, nu am mentionat cu ce picior, pentru ca urmeaza niste explicatii.

Salsa On1 – Salsa L.A.

Este de obicei dansat pe timpul 1, fiind un stil bazat pe elemente de “WOW”. Dansatorii folosesc multe dip-uri, flip-uri, drop-uri si trucuri, ceea ce face din acest stil, unul foarte fain de privit si excelent pentru show-uri.

Miscarile sunt liniare (fata isi pastreaza linia), iar liderul paseste in fata pe timpul 1.

Acest stil poate fi carcaterizat de rapiditate si putere, avand in vedere ca se paseste pe timpul 1 care este cel mai accentuat.

Majoritatea figurilor se creeaza pe “cross body lead”. De aceea pentru a face diferenta intre stilul Cuban si stilurile pe linie, salsa pe linie mai poate fi denumita: Cross-body lead Salsa.

Partea de “shines” (moment de stralucire / pasi solo) este o componenta importanta al acestui stil de salsa incorporand miscari complicate, rapide…

Salsa on2 , New York Style Salsa (Mambo Salsa, Eddie Torres Style)
Salsa pe 2, cunoscuta si sub denumirea de “Mambo”, este un stil introdus de Eddie Torres in New York in 1960.

Din punct de vedere al muzicii, liderul calca in fata pe timpul 2 din a doua masura muzicala. Daca nu stii despre ce vorbesc, e timpul pentru lectii de muzicalitate. Numai bine ca le avem deja facute aici -> Tutoriale Dansatorii Anonimi

Din punct de vedere al pasilor de dans, liderii vor calca pe timpul 6 in fata. Deci, daca ar fi sa numim stilul dupa timpul pe care liderul paseste in fata, ar fi Salsa On6.

Stilul NY este caracterizat de miscari line, controlate, si tehnice, ce sunt elegante, gratioase, si nu grabite. Stilul este, de asemenea, linear, si multe din combinatiile de miscari evolueaza tot pe structura cross body lead-ului.

Multiplele intoarceri, footwork-ul complicat, body movement-ul Afro Cuban si shine-ul, sunt elemente importante.

A dansa pe 2 este mult mai dificil din punct de vedere al ritmului deoarece este mai usor sa auzi cel mai accentuat timp (timpul 1) si sa pasesti pe acesta. Multi dansatori invata mai intai “On1” si apoi se antreneaza “On2” deoarece simt ca au o conexiune mult mai mare cu muzica decat pe On1 .

 

Puerto Rican Style Salsa

Pe scurt, este opusul stilului NY. Liderul calca in fata pe timpul 2 iar followerul in fata pe timpul 6 (atunci cand numaram pasii si nu muzica).

Unii spun ca shine-ul are originea in Puerto Rico, deoarece dansatorii obisnuiau sa “rupa” perechea si sa execute miscari foarte rapide si footwork rapid si complicat. Liniile sunt foarte clare/curate si sunt specifice miscarile de umeri.

Se pune accentul pe a dansa pe “Clave”, mai ales pe cel 2/3 (pa-pa, pa-pa-pa). Unul din pionerii salsa portoricane este Felipe Polanco.

 

 

Stiati ca:

  1. Majoritatea oamenilor danseaza fie On1, On2 Modern Mambo (NY Style) sau On2 Classic Mambo (Puerto Rican Style similar cu Salsa Cubana in contratimp). Astazi, Modern Mambo/Ny este folosit mai des la congrese si cursuri de salsa din toate lumea decat stilul portorican.
  2. Sa treci o figura de pe On1  pe On2 portorican e usor. Dar sa treci o figura de pe On1 pe On2 NY, e mai putin usor.

 

Si in final, ca sa lamuresc eventualele intrebari si indoieli, voi spune urmatorul lucru.

La majoritatea evenimentelor, congreselor, etc… se foloseste stilul L.A. sau N.Y. dar:

  1. In mambo clasic On2, dansatorii pasesc in fata cu stangul (liderii)
  2. In mambo modern On2, dansatorii pasesc in spate cu stangul (liderii), atunci cand danseaza cu partener(a).
  3. Cu toate astea, atunci cand se invata shine/footwork, in ambele cazuri se paseste in fata cu stangul, asta deoarece in mambo modern, footwork-ul se arata pe pasii follower-ului.

Cu alte cuvinte, daca te duci la un eveniment de salsa On1, un shine va fi aratat ca si cum ar fi dansat de un barnat. Daca te duci la un eveniment de On2, shine-ul va fi aratat ca si cum e dansat de o femeie.

On2 pastreaza legatura cu muzica deoarece se potriveste foarte bine cu percutia (clave si tumbao) si de asemenea lasa loc pentru interpretari.

Pentru mai multe informatii urmareste clipul de mai jos.