Atunci cand invatam sa dansam, fie ca e vorba de salsa sau de orice alt stil, primul lucru pe care il descoperim este… “numaratoarea”. Ea da structura pasilor si ne face sa intelegem ce si cand putem face ceea ce dorim.

Dar, in timp, cu cat evoluam, parca incepem sa fim constransi de acel plictisitor “123_ 567_” si cautam sa strapungem aceasta bariera. Acum intra in scena… tobele va rog… muzicalitatea.

Ce inseamna de fapt acest lucru? Este vreo diferenta intre muzicalitate si numaratoare?

Da! Una este sa dansezi pe beat, numaratoare si alta este sa interpretezi tot ceea ce auzi (instrumentele) sau nu (pauzele).

Una dintre cele mai intalnite greseli ale dansatorilor, nu numai de salsa, consta in faptul ca se concentreaza pe sabloane de miscari si/sau styling, in loc sa danseze pe, si cu muzica.

Cateva sfaturi despre ce putem imbunatati atunci cand dansam, cand vine vorba de muzica:

  • Beat-ul / numaratoarea ne spune ce a fost, este, si urmeaza;
  • Caracterul muzicii ne influenteaza dinamica miscarilor;
  • Schimbarile din muzica, ne afecteaza fluiditatea in dans;
  • Pauzele ne ofera sansa de a accentua miscari;
  • Instrumentele ne ghideaza miscarile corpului.

Noi, ca si dansatori, avem datoria de a expune vizual ceea ce se aude. Cineva care nu aude foarte bine muzica, o poate “vedea”.

 

Cum sa interpretezi mai bine muzica de salsa?

De fiecare data cand auzi un gen nou de muzica, iti trebuie o perioada sa te acomodezi cu ea si sa o intelegi. Muzica de salsa nu face exceptie de la aceasta regula. Pentru a “auzi” mai bine trebuie sa intelegi principiile de baza.

Poti sa inveti putin despre istoria fiecarui stil in parte. Ce instrumente sunt specifice si cum sunt ele armonizate astfel incat sa ne incante.

Asculta:
Cea mai buna metoda de evolua la capitolul muzicalitate este sa asculti muzica:

  1. In afara ringului de dans. Cu alte cuvinte, sa asculti in mod activ diferite melodii de salsa. Sa le intelegi structura, sa distingi instrumentele, 1 de 5, si sabloanele muzicale specifice (de exemplu repetarea refrenului);

 

  1. Pe ringul de dans. In loc sa te axezi pe miscari, incearca sa faci lucruri simple dar in ton cu muzica. Scoate in evidenta accentele, respecta pauzele, si potriveste-ti energia miscarilor cu cea a muzicii.


Instrumentele:

Poate unul dintre cele mai importante aspecte, este sa cunosti instrumentele. Cu cat cunosti mai bine posibilitatile de interactiune intre diferitele instrumente ce compun melodia, cu atat te poti misca mai liber. Ritmul si numaratoarea vor deveni mult mai clare, nu te vei mai gandi la 1 sau la 5, vei sti exact unde te afli pe muzica si astfel vei avea mult mai multa inspiratie pentru miscari si styling.

Ar trebui sa poti distinge intre: clave, conga, talanga, pian. Mai mult, poti identifica bongo-ul, guira (diferita fata de cea din bachata), maracas, timbales, si bass-ul.

Instrumentele cele mai des intalnite:

instrumente muzicalitate salsa

Structura muzicii

Daca intelegi cum este structurata o melodie, iti vei imbunatati in mod drastic abilitatile de dansator. Vei putea sa intelegi sabloanele musicale, sa iti dai seama cand urmeaza o pauza, si sa interpretezi in mod diferit fiecare instrument.

Respecta Pauzele

Cand muzica se opreste, chiar daca este pentru un timp foarte scurt, ce crezi ca ar trebui sa faci? Ai ghicit. Sa te opresti. Nu conteaza ce faci, daca muzica se opreste, te opresti si tu.

Interpreteaza energia melodiei

Cum crezi ca trebuie sa fie miscarile tale pe o salsa energica? Exact… energice. Dar pe una mai romantica?
Conecteaza-te intotdeauna la muzica si transpune ceea ce iti ofera ea, in miscarile tale.

Ca si inchiere, iata o lista scurta a catorva mari nume din industria salsei: Tito Rodriguez, Benny More, Pete “El Conde” Rodriguez, Ruben Blades, Cheo Feliciano, Oscar D’Leon, Celia Cruz, Hector Lavoe, Ismael Rivera, Mark Anthony. Pe lângă melodiile tradiționale, în ziua de astăzi, în urma evoluției tehnologiei, multe dintre piesele pe care se dansează salsa sunt remix-uri ale unor melodii ce provin din alte sfere muzicale: pop, folk, dance etc.

Autor: Marius

Articol inspirat din : http://www.salsadancingtips.com/salsa-musicality.html