Kizomba

None is better, only different. Viva la variedad!

 

 

Inainte de a incepe, tinem sa mentionam faptul ca atat kizomba, precum salsa si bachata, evolueaza, apar noi stiluri, iar fiecare e liber sa aleaga genul preferat de muzica si dans. In clipul de mai jos aveti un exemplu despre cum suna muzica traditionala de kizomba, comparativ cu ghetto zouk, ceea ce auzim cel mai des in ziua de astazi in cluburile de salsa. Dansul, de asemenea, difera usor de la o varianta la alta. De aici si confuzia care apare adesea intre kizomba si zouk (doua stiluri diferite de dans).

Pe scurt, kizomba ia nastere in Angola, in anii `60-70 si este dansat pe muzica cu acelasi nume. Stilul muzical este o combinatie intre zouk si semba .

Din punct de vedere etimologic, kizomba provine din Kimbúndu si inseamna petrecere, dans.

Asupra originii acestui stil de dans s-a creat o adevarata polemica (asta ne aminteste de salsa) deoarece locuitorii Angolei isi atribuie meritul, insa cei din Insulele Capului Verde sustin ca e doar zouk, cantat in portugheza.

In urma studiului asupra acestui stil, s-a descoperit faptul ca primul gen muzical/stil de dans originar pentru kizomba zilelor noastre a fost Bèlè, mostenit de catre stramosii africani in insula Martinique, adusi pentru a lucra plantatiile de trestie de zahar, in timpul comertului cu sclavi. Teritoriul se afla in marea Caraibilor la nord de America Latina (de Sud).

Bèlè  se combina cu polka europeana adusa de francezi si olandezi rezultand astfel un nou stil ce va primi numele de Beguine.

In timpul expansiunii coloniale din 1931, numerosi muzicieni ai acestui gen isi dau intalnire in Paris iar Beguine devine un stil de dans popular. In anii `70 acesta cunoaste gloria datorita artistei Edith Lefel, ulterior acest gen muzical devine comercial si ia numele de zouk.

Zouk-ul s-a raspandit apoi in Guyana Franceza si nordul Braziliei. In anul 1989, Kaoma, trupa muzicala formata din imigrantii brazilieni in Franta, au lansat melodia Lambada, cantata apoi in toate discotecile din lume. In acel moment zouk-ul paraseste America si se intoarce in Africa, la radacinile sale, in principal Angola si Capul Verde, unde muzicienii africani il fuzioneaza cu semba, ritm deja existent si foarte popular in acea vreme. In acest moment se transforma in dansul lent si senzual cu influente romantice, ce ne permite sa simtim puternic contactul cu partenerul, pe care il recunoastem astazi sub numele de kizomba. Clar este ca nu ar fi existat kizomba fara semba!

Pe scurt:

Bèlè + polka = Beguine –> Zouk + Semba = Kizomba