Kizomba

None is better, only different. Viva la variedad!

 Diferente intre stiluri

 

SEMBA

Este predecesoarea kizombei.

Prin muzica Semba, cantaretul este capabil sa transmita un spectru larg de emotii. Subiectul cantecelor este adesea o poveste moralizatoare sau o poveste cu privire la viața de zi cu zi și evenimente sociale, de obicei, cantat spiritual.

Semba, dansul, este de multe ori cunoscut sub numele de “grande passada”, care înseamnă literalmente “marea plimbare”. In Semba, cuplul danseaza in pereche, pastrand insa o mica distanta intre ei. Este cunoscut a fi un dans rapid, puternic, si distractiv. Miscarile sunt jucause si pline de energie, amintind de merengue si de salsa cubana/rueda de casino unde liderul se da in spectacol mai mult. Dansul este condus (ca de obicei) de barbat iar partenera are misiunea de a tine pasul cu liderul. In acest fel dansul poate deveni foarte distractiv, mai ales atunci cand liderul improvizeaza.
Pentru publicul spectator e evidenta diferenta de stiluri datorita energiei si flow-ului dansatorilor, vizibile cu ochiul liber in reprezentatii.

KIZOMBA

Kizomba, ca gen muzical reprezinta un amestec intre Semba (din care a evoluat si Samba braziliana) si Zouk. Tempo-ul este in general lent, iar versurile sunt cantate de regula in limba portugheza (initial cel mai usor mod de a face diferenta intre Kizomba si Zouk era faptul ca primul gen folosea limba portugheza iar cel de-al doilea gen limba franceza). In prezent, datorita globalizarii, aceasta distinctie este din ce in ce mai greu de facut. Acum exista o mare varietate de melodii, ce pot fi usor confundate de catre o ureche neantrenata.

Kizomba, ca stil de dans a fost influentat in mare parte de Semba dar si de Tango-ul argentinian. Partenerii danseaza intr-o pozitie apropiata (close embrace), utilizand in general timpii accentuati (uneori sunt folositi si pasi sincopati). Datorita pozitiei apropiate a partenerilor, Kizomba reprezinta unul dintre cele mai senzuale dansuri in pereche, conexiunea dintre parteneri formandu-se inca de la primele acorduri ale unei melodii. Datorita ritmului simplu si fiind un dans bazat pe deplasare, Kizomba este un stil care “prinde” partenerii inca de la prima melodie.

TARRAXINHA

Tarraxinha  reprezinta o evolutie mai recenta a stilurilor Kizomba si Semba, bazate pe dezvoltarea muzicii electronice (tehno/house).

In tarraxinha  se pune foarte putin accentul pe deplasare. Dansul este axat mai mult pe izolari de corp, iar daca exista deplasare, aceasta este mai mult una punctata decat una melodioasa.

In acest dans, partenera isi misca soldurile pe ritmurile muzicii. Miscarile sunt initiate de leader cu piciorul, soldul sau bratul pe zona lombara/soldurile fetelor. Less is more, iar acest dans se bazeaza mai mult pe conexiunea intre parteneri; energia e canalizata intern.

GHETTO ZOUK 
Acest gen de muzica reprezinta un amestec intre Zouk si R&B.

Asemanator cu Tarraxinha, este compus din instrumente electronice dar partea vocala este mai melodioasa. Multe dintre melodiile de Ghetto Zouk contin adesea elemente de Tarraxinha si de multe ori suna precum aceasta.

Concluzie: Toate aceste stiluri sunt frumoase, fiecare prin natura lui, si chiar daca este din ce in ce mai greu sa facem o diferentiere exacta a lor, atunci cand le dansam, este important sa cunoastem macar elementele de baza ale fiecaruia.

 

Autor: Lavinia